Eveleens Sanitair en Verwarming
Eveleens Sanitair en Verwarming
Aalsmeerderweg 64
1432 CS Aalsmeer
0297 321 769 - info@eveleens-sanitair.nl
Aangesloten bij
Ontspannen - Ontspannen Ontspannen - Ontspannen

6 manieren om te ontspannen

De crux voor een vitale levensstijl is leren ontspannen. Dagelijks krijgen we op allerlei manieren te maken met stress. Door drukte op het werk of thuis met een veeleisend gezin. Je kunt je dan lekker terugtrekken in de badkamer voor een heerlijk spa-ritueel. Maar er zijn nog veel meer ontspanningstechnieken die je kunt toepassen. We zetten er een paar voor je op een rij. Wie weet is er één voor je bij voor jouw dagelijkse ontspanningsmomentje.

Ontspannen - 1. Welke ontspanningsritueel past bij jou?

Welke ontspanningsritueel past bij jou?

Misschien ga je voor of na het werk sporten. Maak je een wandeling met de hond. Dat zijn momentjes waarop je even los kunt komen van de dagelijkse verplichtingen. Wil je het grondiger aanpakken om te ontstressen, dan zijn er technieken als yoga, mindfulness en meditatie. Ontspanningstechnieken die al lang niet meer als zwevend worden ervaren, maar door veel mensen worden omarmd. Spreekt een van deze technieken jou aan?

Yoga ontspanning

Achter yoga schuilt een hele levensfilosofie. Maar als je het eenvoudig bekijkt, zijn het oefeningen om je spieren soepel te maken en te leren ontspannen met je ademhaling. Daarvoor zijn tal van houdingen, van makkelijk tot moeilijk. De ‘downward facing dog’ is een bekende. Ben je een beginner dan kan het lastig zijn om je in sommige ingewikkelde houdingen te manoeuvreren. Gelukkig zijn er tal van soorten yogavormen. Hatha yoga is een van de meer rustigere soorten.

Op youtube kun je tal van yogavideo’s bekijken met bijvoorbeeld routines van 15 minuten. Fijn om je dag mee te starten of te eindigen.

Ontspannen - 2. Ontspannen met yoga
Ontspannen - 2. Ontspannen met yoga

Mindfulness ontspanningsoefening

Soms kunnen je eigen gedachten je gek maken. Je gedachten slaan op hol en maken van een mug een olifant. Heel vervelend, want hierdoor neemt spanning toe. Mindfulness richt zich op het herkennen van die gedachten en helpt je om daar beter mee om te gaan. Door met aandacht meer in het moment te leven. Onderzoek zou uitwijzen dat mindfulness goed is voor lichaam en geest. Het verhoogt je mentale weerbaarheid, waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten. Dat klinkt wat abstract. Probeer het eens uit met een eenvoudige oefening tijdens het tandenpoetsen. Laat je gedachten niet wegdrijven maar focus op het poetsen. Als je hierbij van hand wisselt, word je je extra bewust van wat je doet.

Met 5 minuten per dag ontspanningsoefeningen doen, ben je al gebaat.

Ontspanningsmeditatie

Voel je je bij het opstaan gelijk opgejaagd? Dan is ontspanningsmeditatie misschien een goede techniek voor jou. Ook ’s avonds kan meditatie je helpen voor een goede nachtrust. Eigenlijk kan het op elk moment. Met 5 minuten per dag mediteren boek je al resultaat. In deze korte tijd creëer je al meer innerlijke rust. Prik een vast moment op de dag; dat maakt het wel makkelijker. En dan is het een kwestie van jezelf afsluiten van de buitenwereld en focussen op je ademhaling. Ogen dicht, mobiele telefoon en andere stoorzenders wegleggen. En wat ook bij de andere ontspanningstechnieken geldt: oefening baart kunst. 

Er zijn talloze meditatie apps die je op weg kunnen helpen met mediteren.

Ontspannen - 4. Ontspanningsmeditatie
Ontspannen - 4. Ontspanningsmeditatie

Nekspieren ontspannen

Nog een laatste ontspanningstechniek. Deze is heel fijn is als je de hele dag achter de computer zit. Om je nek te ontspannen zijn er verschillende oefeningetjes. Kin op de borst, zwaaien met de armen of draaien met de schouders. Zoek ze op internet op en maak een eigen eenvoudige routine die je regelmatig uitvoert. Ga ervoor in een ontspannen houding zitten, bijvoorbeeld in de kleermakerszit. Gewoon achter je bureau kan natuurlijk ook. Het zorgt voor ontspanning en soepelere spieren. Hoofdpijnklachten kun je zo zelfs voorkomen.

Ontspannen - Sfeerbanner zomer 1

Onderdeel van je dagelijkse routine

Natuurlijk zijn er nog veel meer ontspanningstechnieken. Hier hebben we de meest gangbare op een rij gezet. Voor sommigen is het lastig om er tijd voor te vinden en met regelmaat de yogamat op te zoeken. Het helpt om een vast tijdstip te plannen. Een kwartiertje eerder opstaan, is dat een idee? Zodat het onderdeel wordt van je dagelijkse ochtendroutine. Want over één ding zijn zen-masters het eens: ‘Your daily routine, is your best routine!

Ontspannen - 5. Onderdeel van je dagelijkse routine
Ontspannen - 5. Onderdeel van je dagelijkse routine

Gezond eten om te ontstressen

Om lekker in je vel te zitten is gezond eten essentieel. Daar kan eindeloos sporten en ontspannen niet tegen op. Gezonde voeding is de basis. Ook daarvoor is het lastig om de discipline op te brengen. We grijpen toch liever naar een zak friet dan naar een stengel bleekselderij. Pak het stap voor stap aan is het devies. Op den duur wordt ‘snacken’ met bijvoorbeeld een schaaltje bosbessen een gewoonte!

Bekijk meer tips voor gezonde voeding en vitamines

Deel dit artikel
Wij scoren een
22-09-2021
Waardering van onze klanten Ontdek wat onze klanten over ons vertellen Deskundigheid
6x badkamer inspiratie en tips in je mailbox?
Meld je aan voor de Baden+ nieuwsbrief